Segíthetek? 06 30 4747 111

Szimbólumok az ékszerek világában

2017.03.03.

Szimbólumok az ékszerek világában

Mindennek van mögöttes jelentése, így van ez a szimbólumok világában is, miért ne lenne az ékszereknél? Mindennek van mögöttes jelentése, így van ez a szimbólumok világában is, miért ne lenne az ékszereknél?

Manapság szinte mindennek jelentőséget tulajdonítunk. Viszket a bal szemed - váratlan öröm ér, ha meglátsz egy kéményseprőt, fogd meg a gombod és szerencséd lesz. A piros pénztárca vonzza a pénzt és még sorolhatnám napestig.

Mindennek van mögöttes jelentése, így van ez a szimbólumok világában is, miért ne lenne az ékszereknél? Azt mondják, ha valakinek órát ajándékozunk, akkor azt igazán, tiszta szívből szeretjük. Ha gyűrűt ajándékozunk a kör a végtelent, az örökét jelképezi, ahogy a karikagyűrű az örök szerelem szimbóluma. Mindennek van mögöttes jelentése, így van ez a szimbólumok világában is, miért ne lenne az ékszereknél?

Angyal: a tisztaság és az ártatlanság megszemélyesítője, közvetítő Isten és az ember között, a hírnök, a védelmező és lélekvezető.

Angyal szárny: szabadság szimbóluma. A bal pár hiányának jelentését viselőjének habitusa határozza meg: utalhat arra, hogy egy egész másik fele már vagy még keresi lelki társát, akivel együtt szárnyalhat.

Fatime keze: egy arab talizmán, amely nagylelkűséget, szívélyességet és Isten jótékony erejét jelképezi.

Kereszt: évezredek óta a messianizmus, a megváltás szimbóluma.

Kulcs: ébredés, a tudás, a kíváncsiság, illetve egy új lehetőség jelképe, kulcs a szívhez.

Lakat: mindig attól a személytől függ, aki felcsatolja azt. Az örökkévalóságot szimbolizálja, de nem csak szerelmesek keze alatt kattanhat a lakat zárja. Sokan az igaz barátság vagy éppen a szép emlékek zálogaként tekintenek egy-egy lakatra. Egy dolog azonban mindkettőben közös: a zár kattanása és a kulcs eldobása után sem idő, sem ember nem foszthatja meg őket szerelmüktől, barátságuktól vagy szép emlékeiktől.

Csomó: az élet kifürkészhetetlen mivolta, végtelen bölcsesség, természet és az emberi élet örök körforgása.

Mandalák: a körhöz hasonlóan a mandalák is a teljességet, az egységet és a harmóniát jelképezik.

Életfa: ősi szimbólum az életfa, amely a világ közepén helyezkedik el, és összeköti az égi és a földi szférát. A fa gyökerei a földből táplálkoznak, míg lombja az ég felé törekszik, így biztosítva átjárót a világrészek között. Az ember lelki fejlődését is szimbolizálja.

Yin és Yang: taoista jelkép, a kettősségén alapuló világszemlélet, mint fény-árnyék, jó-rossz, nő-férfi, stb. Megvilágítja a bennünk magunkban rejlő ellentéteket, s lehetővé teszi, hogy összhangba kerüljön a körülöttünk áramló, hullámzó erőkkel, sőt, bizonyos mértékig uralmat is nyerjünk felettük.

Állatszimbólumok: az állatok tulajdonságai vagy viselkedésjegyei alapján minden állathoz kapcsolódik egy-egy jelentés. A ragadozó madarak a világ felett uralkodó erő, a szabadság és a mindent látás szimbólumai, az oroszlán, a tigris és a medve a hatalmat, a bátorságot és az erőt jelképezi, a ló és a szarvas a gyorsaság, a nemesség jelképe, a kutya a férfiasságot és az ösztönöket, a macska a nőiességet, a rejtélyt és a függetlenséget jelképezi, a lepke az átalakulás szimbóluma, míg a kígyó az újjászületés, a gyógyítás és a férfiasság jelképe.

 

Új hozzászólás

A mezők kitöltése kötelező!