Kérdése van? Hívjon minket!

   +36304747111 / +36203540551

            Élő ügyfélszolgálat:

Hétfőtől-Péntekig 8.00-16.45-ig

Blog

GMT Búváróra a PROSPEXtől

GMT Búváróra a PROSPEXtől

ÉRKEZIK AZ ELSŐ PROSPEX MECHANIKUS BÚVÁRÓRA GMT KOMPLIKÁCIÓVAL – A DESIGN ÖRÖK, A TARTALOM MINDIG FRISS

A Seiko búváróráinak közel hat évtizedes története alatt szinte mindent láttunk már, ami ebben a kategóriában elképzelhető. Egy komplikáció azonban eddig soha nem volt része a Seiko mechanikus búváróra történelemnek, és ez a GMT volt. Érdemes volt várni rá, az elmúlt időszakban érkezett új kaliberek sora most egy mechanikus GMT szerkezettel bővült, így végre mechanikus GMT búváróra is szerepel már a Seiko kínálatában.

GMT, A HIÁNYPÓTLÓ KOMPLIKÁCIÓ -DE MI IS EZ, ÉS HOGYAN MŰKÖDIK?

Az elmúlt néhány hónap kétségtelenül egyik legnagyobb újdonsága a Seiko modellek között a GMT komplikációk megjelenése és gyors terjedése. A Seiko 5 Sports három új modellje után a solar kvarc “Sumo” modellek bővítették a kínálatot, és most végre a mechanikus automata szerkezetek és a valódi búvárórák kedvelői is találnak GMT komplikációval készülő modelleket – érkezik az SPB381J1, az SPB383J1 és az SPB385J1 modell.

A GMT komplikáció egy érdekesség az órák világában, egy hasznos kiegészítés, amelynek segítségével egy analóg óra számlapján is követhetünk több időzónát egyidejűleg, és ezeket egyetlen pillantással le tudjuk olvasni. Ehhez egy plusz mutatóra van szükség (ezt hívjuk GMT mutatónak), amely a megszokott 12 óra helyett 24 óra alatt jár körbe a számlapon, és egy külön skálán méri az órákat, szinkronban a normál beállított idővel.

A gyakorlatban ezt úgy lehet elérni, hogy ezt a GMT mutatót külön lehet állítani, a korona segítségével egy órás lépésekben megadhatjuk vele azt, hogy hány óra eltéréssel járjon körbe a normál időhöz képest, így a számlapra pillantva a hagyományos mutatóról leolvasható a jelenlegi időzóna ideje, a GMT mutató pedig a saját skáláján egy másik órát mutat.

PROSPEX MECHANIKUS GMT BÚVÁRÓRA, TÖRTÉNELMI GYÖKEREKKEL

Az új modellek az egyik első és máig klasszikus Seiko búváróra génjeit örökölték. A sikeres előd az 1968-ban bemutatott 6159-7001 referenciaszámú modell volt. A “Hi-Beat 300m Professional diver” a 300 méteres vízállóságával, monoblokkos tok megoldásával és a magas féllengésszámú Hi-Beat szerkezetével egy műszaki csemege mind a mai napig, egy Seiko búváróra gyűjteményben biztos helye van, megérdemelten.