Kérdése van? Hívjon minket!

   +36304747111 / +36203540551

            Élő ügyfélszolgálat:

Hétfőtől-Péntekig 8.00-16.45-ig

Blog

Az órák vízállósága egyszerűen

Az órák vízállósága egyszerűen

Az órák vízállósága alapvető jelentőséggel bír mind a mindennapi használat, mind a speciális tevékenységek, mint például az úszás, a búvárkodás, vagy az extrém sportok során. Az időmérő eszközök vízállósága nem csak az óra élettartamát növeli, hanem azt is biztosítja, hogy a viselője minden körülmények között számíthat rájuk.

Az órák vízállóságának mértékét általában méterben adják meg, ami az adott óra nyomásállóságát jelzi a víz alatt. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy az óra biztonságosan használható lenne a megadott mélységben a víz alatt. A valós életben a mozgások, a hirtelen hőmérsékletváltozások és más tényezők további nyomást gyakorolhatnak az órára, ami meghaladhatja a megadott nyomást.

A vízállóság nem csak a víz alatti tevékenységek során jön jól. Egy vízálló óra ellenáll az esőnek, a kézmosásnak, a verejtéknek és a hirtelen hőmérséklet-változásoknak is. Ezért az órák vízállósága minden óravásárlás fontos szempontja, legyen az egy divatos karóra, sportóra vagy luxusóra.

Az óravásárlás során a legfontosabb tényezők egyike a vízállóság. Az órák vízállósága jelzi, hogy milyen mértékű víznyomásnak ellenáll a karóra anélkül, hogy károsodna. Az órák vízállóságát általában méterben adják meg, de ez nem azt jelenti, hogy az órát ezen mélységig lehet víz alá meríteni. Ez a szám az óra laboratóriumi körülmények között mért nyomásállóságát jelzi.

Az órák vízállósági szintjei:

  1. Nem vízálló: Ezek az órák nem védettek a víz ellen, így kerüljük a vízbe merítést és a vízzel való érintkezést.

  2. Vízálló 30m (3 ATM): Az ilyen órák bírják a kézmosást és az esőt, de nem ajánlott őket fürdéshez, úszáshoz vagy bármilyen vízi tevékenységhez használni.

  3. Vízálló 50m (5 ATM): Ezek az órák alkalmasak rövid ideig tartó vízi tevékenységekre, mint például a kézmosás vagy az eső. Azonban nem ajánlott őket fürdéshez vagy úszáshoz használni.

  4. Vízálló 100m (10 ATM): Az ilyen órák alkalmasak úszáshoz és snorkelzéshez, de nem ajánlott őket búvárkodáshoz vagy mélyvízi tevékenységekhez használni.

  5. Vízálló 200m (20 ATM): Ezek az órák alkalmasak búvárkodásra, snorkelzésre és úszásra. Azonban nem ajánlott őket szatmári búvárkodáshoz vagy mélytengeri tevékenységekhez használni.

  6. Diver's 200m: Ezek az órák speciálisan a búvárkodáshoz készültek, és megfelelnek a nemzetközi ISO 6425 szabványoknak. Alkalmasak mindenféle mélyvízi tevékenységre, beleértve a szatmári búvárkodást is.

Az óra vízállósága a használat során változhat, például az idővel az óra tömítései kopnak, ami csökkentheti a vízállóságot. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse az óra vízállóságát egy megbízható óraszervizzel.